Φίμωση σε βρέφη και παιδιά

Φίμωση σε βρέφη και παιδιά

12701 fimosi 590 b 

 

   --- Τι είναι η φίμωση;

Ο όρος φίμωση (φιμώνω=κλείνω) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου του πέους από το δέρμα που φυσιολογικά την περιβάλλει (ακροποσθία).

   --- Ποια η κλινική εικόνα της φίμωσης;

       1.Φυσιολογική φίμωση

Εμφανίζεται στο πλείστο των περιπτώσεων σαν ένας ελαστικός δακτύλιος στην άκρη του πέους που πολλές φόρες επιτρέπει τη μερική αποκάλυψη της βαλάνου. Μια άλλη μορφή φυσιολογικής φίμωσης είναι η μη αποκόλληση της ακροποσθίας από τη βάλανο (βαλανοποσθικες συμφύσεις). Σε γενικές γραμμές το 95% των αγοριών εμφανίζει κάποιου βαθμού φίμωση κατά τη γέννηση. Στο 50% των περιπτώσεων η φίμωση αυτή θα λυθεί χωρίς θεραπεία μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής και τελικά μέχρι την εφηβεία μόνο το 1-2% των αγοριών θα χρειαστούν επεμβατική θεραπεια.

     2.Παθολογική φίμωση

Πρόκειται για τη δημιουργία ουλής (σκληρός,ανελαστικός ιστος) στην ακροποσθία κυρίως επί εδάφους χρόνιων φλεγμονών της βαλάνου. Η βάλανος δεν αποκαλύπτεται και συνήθως θα απαιτηθεί χειρουργική θεραπεία

     --- Πως γίνεται η διάγνωση της φίμωσης;

Η διάγνωση της φίμωσης είναι αποκλειστικά κλινική στα πλαίσια του τακτικού παιδιατρικού ελέγχου. Ο παιδίατρος θα επιλέξει εκείνα τα περιστατικά που θα χρειαστούν ουρολογική εκτίμηση.

      --- Ποια η θεραπεία της φίμωσης

       1.Παρακολούθηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα χρειαστεί κάποια συγκεκριμένη θεραπεία αφού με την πάροδο του χρόνου η φίμωση θα αποκατασταθεί αυτόματα. Η αποκάλυψη τις βαλάνου με απαλές ήπιες κινήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους γονείς μπορεί να αποτελέσει προληπτικό μέτρο δημιουργίας ή επιδείνωσης προϋπάρχουσας φίμωσης .

     2.Συντηρητική θεραπεία

Συνίσταται στην εφαρμογή τοπικών αλοιφών με βάση την κορτιζόνη. Η θεραπεία πρέπει να διαρκεί 6-8 εβδομάδες, είναι απολύτως ασφαλής αφού τα κορτικοστεροειδή δρουν μόνο τοπικά με αμελητέα απορρόφηση από τον υπόλοιπο οργανισμό. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας κυμαίνεται από 60 εώς 90%.

     3.Χειρουργική θεραπεία

Συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας (περιτομή). Πρόκειται για επέμβαση μικρής επικινδυνότητας με άριστα αποτελέσματα. Στα μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους η τοπική αναισθησία είναι αρκετή, ενώ στα βρέφη και στα παιδία θα απαιτηθεί γενική αναισθησία. Οι ενδείξεις της περιτομής προ της έναρξης της εφηβείας περιλαμβάνουν:

  • Συχνές, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
  • Χρόνια συμπτωματική φλεγμονή της βαλάνου (βαλανοποσθίτιδα)
  • Αδυναμία συνεχούς ροής των ούρων – «φούσκωμα» της ακροποσθίας κατά την ούρηση